BEYPAZARI BELEDİYESİ PERSONELİNE ´´BEDEN DİLİ İLETİŞİM´´ EĞİTİMİ

Eğitim Bilimleri ve Kişisel Gelişim Uzmanı Murat Ertan, “İletişim; duygu, düşünce ve bilgilerin farklı yollarla aktarılmasıdır. Her şekilde iletişim kuruyoruz ama doğru iletişim kurmak önemlidir” dedi. Ertan, şöyle devam etti: “İletişim bir bilgi alışverişi değil paylaşımdır”. Kişiye değil kişilere yapılır ve sözlü, sözsüz hareketlerle bir bütündür.

Kişisel Gelişim Uzmanı Ertan: “Etkili iletişim kurmak için doğru başlangıç önemlidir. Toplumdaki anlaşmazlıkların çoğu doğru bir başlangıç yapamamaktan kaynaklanmaktadır. Aynı nesneleri ve olayları gördüğümüz halde farklı düşünceler ortaya çıkabiliyor toplumda. Başkalarına hoşgörü gösterebilmek iletişimin temelidir. Konuşma hızımızla anlama hızımız aynı değildir. Dinlemek zordur.

Empati kurmak ise karşılıklı anlayıştır. Akıcı bir dille ve karşınızdaki kişiyle göz teması kurarak konuşun. Olayları basitçe anlatın. İletişim karşılıklı gerçekleştiğini unutmayın.” Farklı düşünen kişilere de anlayış ve hoşgörü gösterebilmemiz gerekir.

Kadınlarla erkeklerin bakış açılarının farklı olduğunu ifade eden Ertan, kadınlar süreç odaklıdır, erkekler sonuç odaklıdır. Kadınlar sesli düşünür, erkekler monolog yapar. Kadınlarla erkeklerin birbirini anlamalarının yolu farkındalıktan geçer. Kendimizi, insanları, toplumu, milleti ve dünyayı fark ettiğimiz sürece etkili iletişim kurabiliriz” dedi.

Dünyanın ilk kişisel gelişimcisinin Nasreddin Hoca olduğunu ama Kişisel gelişimin 150 yıla dayandırıldığını söyledi. İnsanları önemsemenin önemli olduğunu belirten Ertan, “İnsanlar onları ne kadar önemsemediğimizi bilmedikçe, ne kadar bildiğinizi önemsemezler. Dünya büyük bir hızla değişiyor, gelişiyor ve dünyadaki bilgiler çok hızlı yer değiştiriyor. Çağ ve toplumun yanı sıra ihtiyaçlar da değişiyor. Taş, taşlıktan geçmedikçe, parmaklara yüzük olamaz. Yüzük olmayı dileyen taş, işlenmeyi göze almalıdır. Bunu da eğitimle sağlıyoruz.” diye ifade etti.

Göz ifadeleri, yüz ifadeleri, beden duruşu, beden yönelimi, kafa işaretleri, el kol duruşu, işaret parmağının önemi, bacakların duruşu, dokunma, oturma biçimleri, kişisel alan, tokalaşma, mekân kullanma, kişisel alan, iletişim bölgeleri, kıyafet, aksesuar, kültürel farklılıklar, gülümsemenin önemi, sarılmanın önemi, mimik ve jestler aktarıldı.

Gülümsemenin, insan kalbini açtığını dile getiren Ertan, gülümsemenin faydalarından söz etti. “ Tebessüm, insanlara yapılacak en kolay iyiliktir. Bir dakikalık gülümseme, 12 dakikalık koşuya eşdeğerdir” diyen Murat Ertan, “Gülümsemek beyne giden kan akışını hızlandırır ve kalbi güçlendirir. Değişim kişinin kendisinden başlamalıdır ve değişim kaçınılmazdır. İlk izlenimler önemlidir ve dört saniyede oluşur. Verilen mesajlarda beden dili yüzde elli sekiz etkilidir. Hareket ve yüz ifadelerimiz kullandığımız sözcüklerden sekiz kat daha güçlüdür. Duygularımızı beden dili ile aktarıyoruz ve beden dili asla yalan söylemez .” dedi.

Belediye çalışanları, bu eğitimlerin sürekli olması gerektiğini söyleyerek Eğitim Bilimleri Uzmanı Murat Ertan ve Belediye Başkanı Tuncer Kaplan’a teşekkür ettiler.