ÇANAKKALE MÜZESİ BEYPAZARI KAPALI SPOR SALONUNDA AÇILDI.

Beypazarı Belediyesi’nin katkıları ile, Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı etkinlikleri çerçevesinde, Gaziler Vakfı Çanakkale 1915 Savaş malzemeleri gezici müzesi 5 gün boyunca Beypazarı Kapalı Spor Salonu’nda sergilenecek. Müze Beypazarı Kapalı Spor Salonu’nda sabit olarak Beypazarı halkının ziyaretine açılırken, Müze 1 Haziran - 6 Haziran tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, Çanakkale’ye gidemeyen vatandaşımız için müzenin açılmasının iyi bir fırsat olduğunu belirterek; “İlçe vatandaşlarımız ve gençlerimize Çanakkale Destanından kalan materyalleri inceleyerek Türk Milletinin nasıl bir durumda zaferi kazandığını göstermek istedik. Atalarımızın kanlarıyla sulandığı bu vatanımıza, hep birlikte sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Müze genel koordinatörü Cengiz Yürükaslan parçalar hakkında bilgi vererek, 6 Haziran tarihine kadar müzenin açık olduğunu ve saat 09:00 ila 18:00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğini söyledi. Cengiz Yürükaslan; “Gaziler Vakfı Çanakkale 1915 Gezici Müzemiz 3 yıldır Türkiye’yi dolaşıyor. Hemen hemen bu yıllarda toplam 160 il ve ilçemize gittik. 10 milyona yakın öğrenciye ulaştırdık müzemizi. Okullar kapanana kadar bizim bu gezimiz devam ediyor. Gezici Müzemizde 4 kişilik ekibimiz var benimle birlikte. Gezici Müzemizde 100 parçaya yakın malzememiz var sergilenen. Bunlar artık yıl itibari ile malzeme objesinden çıkıyorlar ve tarihi eser niteliğine girecekler 100 yılı doldurdukları için. 1000 parçaya yakın malzeme var ama en önemlisi hiç bilinmeyen,

Çanakkale tarihinde çok az yazdığı parçalar var. Çok az bilinen fazla üstüne değinilmemiş. Zehirli Yıldızlar; Bugüne kadar bilinmeyen bir savaş malzemesiydi, silahıydı. Bunlar yüzünden bir çok askerimiz bacağını kaybetti.İnsanlık suçu sayılan bir silah.

Makarna Barutları; Çok az bilinir Çanakkale’de kurşunlar boşaltılıp içine barutlar tel haline getirilip konuluyor. Bunlar tetikten çıkıp vücuda girdiği anda havai fişek gibi vücudun bütün içini patlatıyor. Bunu da Çanakkale tarihi yazmaz.

Misket Bombası; Atmadık dedikleri, misket bombalarıda sergimizde bulunmaktadır. Bu bombalarda insanlık suçu sayılan bombalardandır. Kullanmadık dedikleri bombaları 1915’den 1917’ye kadar bize karşı kullanmışlar.

Taştan Düğmeler; Askerlerimiz düğme bulamadıkları için, ceketlerini pantolonlarını tutturmak için taştan düğmeler yapmışlar. Deniz taşlarından. Yani Müze çok yönlü ve kapsamlı.

Her gezeni çok büyük ölçüde etkiliyor. Çanakkale ruhunu aşılıyor. Öğretmenlerimiz de öyle diyor zaten. Biz bütün bir sene versek sizin bu yarım saatte verdiklerinizi veremeyiz diyorlar” dedi.