ABB ve Beypazarı Belediyesinden Üreticiye Destek Devam Ediyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı ve Beypazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında 65 üreticiye 31 ton 100 kilogram Kavussuz Arpa dağıtımı yapıldı.

Önemli bir tahıl çeşidi olan Kavussuz Arpanın üretimini arttırmayı hedefleyen proje ile Beypazarı bölgesinde üreticiye alternatif sağlayarak ekonomik katkı sağlanması planlanıyor.

Kavuzsuz Arpa Nedir ? Normal arpadan farkı nedir ?

Kültüre alınmış arpalar tane yapılarına göre kavuzlu ya da kavuzsuz olarak 2 ana kategoriye ayrılır. Kavuzlu arpalarda tohum kabuğu ile buna bağlı olarak kavuz taneye yapışmış olarak bulunur. Tane dolum süresinin sonlarına doğru tane kabuğu ile kavuz arasında yapıştırıcı etkiye sahip bazı maddeler kavuzun taneden ayrılmasına engel olmaktadır. Hasattan sonra harman sırasında tohum kabuğu ve kavuz birbirine yapışık olarak kalmaktadır. Kavuzsuz arpalarda ise kavuz harman sırasında taneden kolayca ayrılır. Kavuzsuzluk arpada 7H kromozomunun uzun kolundaki üzerindeki tek bir genle, resesif “nud” geni tarafından kontrol edilir. Kavuzlu arpalar daha çok hayvan beslenmesinde ve malt endüstrisinde kullanılırken, işlenmesi ve yenilebilirliği kolay olmasından dolayı kavuzsuz arpalar daha çok insan gıdası olarak kullanılmaktadır.

Herhangi bir kavuz ayırma işlemine gerek duyulmadan gıdalarda kullanılabilir.

Beta-glukan, çözünen ve çözünemeyen besinsel lif oranları yüksektir.

Birçok farklı tahıl sadece dış kepek tabakası lif içermesine rağmen, arpa tüm tanesinde lif içerir.

Kavuzsuz arpadaki besinsel lifler, kan kolesterolünü ve kan şekerini düşürücü, kolon kanseri riskini azaltıcı etkiye sahiptir.