ÜNİVERSİTELERİN BİTKİ KORUMA BÖLÜM BAŞKANLARI BEYPAZARI’NDA

Üniversitelerin Bitki Koruma Bölüm Başkanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ilgili Genel Müdürlük temsilcileri, Türkiye Fitopatoloji, Entomoloji, Herboloji ve Biyolojik Mücadele Dernekleri Başkanları 9-10 Mayıs 2014 tarihlerinde 23. “Bitki Koruma Bölüm Başkanları Toplantısı” nda Ankara’da buluştu. Toplantı sonrası Türkiye’nin tarım potansiyeli en yüksek ilçelerinden Beypazarı’nı ziyaret eden konuklar, Belediye Başkanı Tuncer Kaplan’la bir araya geldi.

Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, Başkan Yardımcısı Ahmet Gencer ve İlçe Tarım Müdürü Beytullah Ertan’ın karşıladığı Bitki Koruma Bölüm Başkanları, Beypazarı Belediyesi başkanlık makamında Beypazarı tarımını değerlendirdi.

Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan “Beypazarı’nda seçim süreci ve sonrasında kendi adıma en önemsediğim konulardan birisi tarım ve hayvancılık ile alakalı konular. Beypazarı tarımda profesyonel anlamda üretim yapan, teknolojiyi en üst noktalarda kullanan bir ilçe.Ankara’nın 25 ilçesi içinde bu manada önderlik edebilecek bir ilçesi.Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki komisyonlarımızın bir tanesinde de tarımda görev aldık. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe belediye başkanlarımıza pilot bölge olmak isteğimizi ve testlerin, denemelerin ilçemizde yapılması önerimizi yaptık. İtiraz eden olmadı. Süreç içerisinde inşallah ilçe olarak böyle bir pozisyonda olacağız. Pazartesi günüde hükümetimizin yeni kurduğu Kırsal Kalkınma ile alakalı birim, Ankara tarımı ile alakalı bizlere brifing verecek. Önümüzdeki günlerde Beypazarı’na hem turizm hem de tarım ile alakalı ciddi manada bir etkisi, farklılığı olacağına inanıyorum. Bölgemize daha iyi şeyler yapabilmek adına mücadelemizi devam ettireceğiz. Türkiye’nin her tarafından bu işin ilmini bilen bilim insanlarıyla birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Beypazarı’nın tarım potansiyeli olarak Türkiye’de ender ilçelerden bir tanesi olduğunu ve 640.000 dekarlık bir alanda tarım yaptığını belirten İlçe Tarım Müdürü Beytullah Ertan ise “Tarım yaptığımız alanın yaklaşık %15 i sulu alan. 80.000 dönümlük bir alanda sebze üretimi yapıyoruz. Geri kalan alanlarımızda buğday, arpa ve çerezlik ayçiçeği ekili nadas alanlarımız var. 80.000 dekarlık alanın yaklaşık 20.000 dekarında havuç üretimi yapıyoruz. Yıllık rekoltesi 120.000 ile 150.000 arasında değişiyor. Yeşil soğan, iceberg ve kıvırcık marul üretiminde Türkiye birincisiyiz. 40 çeşite yakın aklınıza gelebilen her türlü sebze üretimini yaparak, ağırlıklı olarak İstanbul pazarına sevk ediyoruz. Tarım sektörü bakanlığımızın verdiği Kırsal Kalkınma Destekleri ile beraber bir ilerleme de kaydetti. Özellikle soğuk hava deposu ve ambalajlama, paketleme ünitelerimiz çok iyi. Antalya ile yarışır şekilde fide üretimi yapan 3 modern tesisimiz var. Yılda 160 milyon adet sebze fidesi üretebilecek kapasitedeyiz. Sebzeciliğin yanında hayvancılık ile ilgili de çalışmalarımız var. Özellikle tiftik keçisinde Beypazarı olarak, Ankara’da önder ilçelerden bir tanesiyiz. Bunlarla ilgili bakanlığımızın çalışmalarını yürütüyoruz. Meyvecilik ve seracılığın geliştirilmesi için yapılan çalışmalarımız var. Çok çalışkan bir çiftçi grubunun olduğu bir bölge ve o yüzden de Allah ona göre bereketini veriyor ve insanlarımız bu işten vazgeçmiyor” dedi.