Beypazarı’nda Çocuk Zabıtalar İş Başında

Çocuk Zabıta uygulamasıyla ilçedeki eğitim veren tüm okullardan 2’şer kişi olmak üzere toplamda 23 minik öğrenci, Zabıta üniformalarını giyerek denetim yaptı.

Minik Zabıtalara öncelikli olarak Beypazarı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından Halkevi Toplantı Salonunda eğitim semineri verildi.

Seminerde çocuklara hem zabıtanın hem de çocuk zabıtanın görevleri anlatıldı. Buna göre çocuk zabıtalar, açıkta satılan ve sağlıksız yiyecek-içecek maddelerini satın almayacak, ayrıca alanları da uyaracak. Yerlere çöp atmayacak ve atanlara da uyarıda bulunacak. Çevreyi korumaya özen gösteren çocuk zabıta, bilinçli bir tüketici olacak ve arkadaşlarına da nasıl bilinçli tüketici olunacağını anlatacak. Çocuk zabıta, park, bahçe, mesire yerleri gibi kamuya açık alanlarda gürültü yapmayacak, toplumun ortak kullanımına sunulan malzemeleri koruyacak.

Eğitim seminerinin ardından Beypazarı İlçe Kaymakamı Can Aksoy ve İlçe Jandarma Komutanı Kd.Üst. Şeref Kutu’yu ziyaret eden Minik Zabıtalar daha sonra pazarı denetledi. Pazar esnafının hazır ol vaziyette karşıladığı minik zabıtalar, denetimlerde gerçek zabıtaları aratmadı. Pazarda satılan ürünlerin nereden geldiğini, ne şekilde üretildiğini ve fiyat etiketlerini denetleyen minikler birçok ürünü tek tek kontrol ederek, pazar kurallarına ne kadar uyduklarını da tespit etti. Kusur buldukları tezgah sahiplerini sözlü olarak uyardı.

Minik zabıtalardan Ela Çelik, insan sağlığı için zabıta mesleğinin önemine değinerek, "Çocuk zabıta olarak görev yapıyorum. Bunu kendimiz seçtik. Hem arkadaşlarımızın sağlığı hem kendi sağlığımız için bu denetimleri yapıyoruz’’ dedi.