2014 DÜNYA AFRİKA GÜNÜ’NE BEYPAZARI DAMGA VURDU

Gazi Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı 2014 Dünya Afrika Günü etkinlikleri kapsamında 32 Afrika ülkesinin Üniversite Rektör ve yardımcılarından oluşan yaklaşık 150 kişilik grup, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber ile birlikte Beypazarı’nda düzenlenen etkinliklere katıldılar.

Beypazarı Atatürk Parkı’nda başlayan etkinliklere Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya, Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Timur Gültekin ve Afika kıtasındaki 32 ülkenin Üniversitenin rektörleri katıldılar.

Beypazarı Belediyesi’nin organize ettiği etkinlikler kapsamında yapılması planlanan çeşitli gösteri ve eğlencelerin iptal edildiği programda Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan bir konuşma yaparak “ Artık ülkemizde herkesin adını ezberlediği, ziyaret edilecek turizm merkezleri arasında parmakla gösterilen Beypazarı, bu güzel etkinlikle birlikte Afrika kıtasında da adından söz ettirecektir. Ülkemiz, ilçemiz ve sizlerin ülkeleriyle ekonomik ve siyasi anlamda işbirliği yapabileceğimizi umut ediyorum. Tarımsal üretimimiz ve tarımsal danışmanlık birikimimizi ortak bir pazarda değerlendirmek ekonomik ve siyasal konularda sizlerle birlikte projeler geliştirmek istiyoruz.” dedi.

Ardından söz alan İlçe Kaymakamı Mustafa Kaya ise “Beypazarı tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu milletin kültür ve tarihine olumlu etkiler yaşatmaya çalışmıştır. Aramızdaki mesafeler çok uzak olsa da aslında birbirlerine yakın toplumlarız. Bu güzel birlikteliğin ilerleyen zamanlarda da artarak devam etmesini diliyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Afrikalı konuklara Beypazarı Tarihi Taş Mektep’te Tarhana Çorbası, Beypazarı Yaprak Sarması, Beypazarı Güveci, Yayık Ayranı ve 80 Katlı Beypazarı Baklavası’ndan oluşan yöresel yemekler ikram edildi. Yemek sonrası Beypazarı’nda 7 gün süren düğün geleneğinin oda oda gelecek nesillere aktarıldığı Beypazarı Tarih ve Kültür Evi müzesi, ardından da Dünya’nın ikinci hamam müzesi olan Türk Hamam Müzesi ziyaret edildi. Müzelerin gezilmesinin ardından 400 yıllık Beypazarı Tarihi Çarşısını gezen misafirlere Mehteran Konseri verilerek, Beypazarı Kurusu, Havuç Lokumu gibi çeşitli Beypazarı yöresel ürünlerinden oluşan hediye paketleri takdim edildi. İlçenin seyir terası Hıdırlık Tepesi’nde çay içilmesi sonrası Beypazarı’ndan ayrılan Afrikalı konuklar çok mutlu olduklarını, ilçeyi çok beğendiklerini ve her şeyden memnun olduklarını ifade ettiler.