BAŞKAN KAPLAN´IN ŞEB-İ ARUS MESAJI

Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, Mevlana’nın aramızdan ayrılışının 741. Yıldönümüne ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada Şeb-i Arus’un bir düğün gecesi olduğunu ifade etti.

Bundan 741 sene önce yaptığı ‘Gel ne olursan ol yine gel’ çağrısıyla dünyaya ismini duyurmuş hoşgörü ve ilim insanı Hz. Mevlana dünyanın dört bir yanından ilgi gören, hoşgörüsüne ve ilmine hayran bırakan büyük bir değerdir. Bozgun döneminde bir diriliş ve direniş eri olan Hz. Mevlana; ezeli ve ebedi Efendimizden, sevgili Peygamberimizden aldığı sevinç, ilham ve feyizle, bu topraklarda 13. yüzyılda bir şeyler söyledi. Bunu kendi çağının üst düzey maddi ve manevi ilimlerini içselleştirmiş, bir bilge Müslüman olarak söyledi. Söylediklerini aşkla söyledi, şiirle söyledi, hikayelerle söyledi. Onun sözleri dilencinin kalbine de ulaştı, padişahın kalbine de...

3 Mayıs 1228’de ailesi ve yakın dostları ile Konya’ya yerleşen Hz. Mevlana; aşkı, hoşgörüyü, sevgi ve muhabbeti yaygınlaştırarak insanlara bu dünyada ve öteki dünyada mutlu olmanın sırlarını öğretmeye çalışmıştır. İlmin insana ve topluma faydasını, hoşgörünün barışa ve özgürlüğe olan katkısını, aşkın ruha ve bedene olan yararını anlatmaya çalışan, kendini hak yolunda ilme adamış bir zat olan Hz. Mevlana; her dinin, her mezhebin sevgilisi olmuştur. 

Hz. Mevlâna, ‘Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan’ ifadesiyle de ölümün ayrılık değil kavuşmak olduğuna dikkat çekmiştir. Hem de öğle değil midir ki Allah (cc) Kur’an da haber veriyor. ‘Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra ancak bize döndürüleceksiniz.’ Ölmek üzere iken üzülen dostlarına, ölümümün ardından ah, vah edip ağlanmaması gerektiğini belirten Hz. Mevlana ölmeden önce de şunları söylemiştir; ‘Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir.’ İşte bu denli tevazu ve hoşgörü sahibi olan Hz. Mevlana, İslam âlemi için, ülkemiz için çok büyük bir değerdir.

Bizler bu değerin farkına varmalı onun hoşgörü ve sevgi ırmağının altından beslenerek gelecek nesillere bunları anlatmalıyız. Bu vesile ile gerçek sevgililer günü olan Şeb-i Arus’un hoşgörü ve tevazu ortamı içerisinde geçmesini temenni eder tüm dünyanın Düğün Gününü kutlarım

         Tuncer Kaplan

Beypazarı Belediye Başkanı