KARAŞAR MAHALLESİ

Karaşar'ın ismini, erkeklerin başlarında siyah puşu, bellerinde Karaşal, bacaklarında siyah şalvar kullanmasından; kadınların ise başlarında fes ve çember (abani), sırtlarında üç etekli entari ve bunu tamamlayan feymana, bellerinde acem veya tarabulu denilen şal kuşağı kullanmasından aldığı, bu nedenle çevrede yöre insanının Karaşallılar lakabıyla anıldıkları, bu deyişin zamanla Karaşar'a dönüştüğü söylenmektedir.
Karaşarlılar Oğuz Boylarından olup bölgeye Doğu Türkmenistan’dan aynı adlı kentlerinden gelmiştir.

KARAŞAR KALINTILARI: Karaşar’ın (3) anlamı giyilen kıyafetlerden gelmektedir. İlahiŞehiranlamındadır.

Çukurören ve Dikenli Yaylalarında Hitit ve Bizans Döneminden kalma kalıntı bakiyeleri bulunmaktadır. Karaşar Merkezinde 1828 ve 1831 yılı tarihli, günümüzde halen kullanılan Osmanlı Dönemi çeşmeleri bulunmaktadır. Karaşar evleri 1899 yılında çıkan büyük bir yangınla tahrip olmasına rağmen tekrar yapılan evlerden günümüze ulaşanlar mimari üslubuyla dikkat çekicidir.
ALİ EFENDİ BABA TÜRBESİ: Ali Efendi Baba Türbesi, Karaşar Kasabasının mezarlığındadır.

Ali Efendi Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbe kare planlı, kırma çatısı olan basit bir türbedir. Etrafında başka mezarlar bulunmaktadır.

ARAP BABA TÜRBESİ: Arap Baba Türbesi, Karaşar Kasabası Sıtma Çöven mevkiindedir. Arap Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgi yoktur.
GARİP ERENLER TÜRBESİ: Garip Erenler Türbesi, Karaşar Kasabası Uzun Burun mevkiindedir. Garip Erenler’in kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgi yoktur.
MURSAL BABA TÜRBESİ: Mursal Baba Türbesi, Karaşar Kasabası Eğriova Yayla yolu üzerindeki Mursal Dağındadır. Mursal Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgi yoktur.
MAHYA BABA TÜRBESİ: Mahya Baba Türbesi, Karaşar Kasabası Mahya Tepesi üzerindedir.

Mahya Baba Türklerin Balkanlara göçü sırasında görev almış bir akıncı beyidir. Burada medfun olan Mahya Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbe dikdörtgen planlı yığma taştan, üstü metal çatıyla örtülü özensiz bir türbedir.